Junioren
Karate is voor kinderen enorm goed voor hun ontwikkeling. Mede door de etiquette en discipline in de dojo worden er allerlei eigenschappen zoals respect, eerlijkheid, compassie maar ook zelfvertrouwen ontwikkeld. Het gedrag wordt positief beïnvloedt en het concentratie vermogen neemt toe.
Daarnaast ontwikkelen ze meer kracht, conditie, snelheid en reactievermogen én doorzetten wanneer het moeilijk wordt. Tijdens de les wordt hier aandacht aan gegeven op zowel fysiek als mentaal vlak, want het is tenslotte makkelijk om te stoppen, maar wat gebeurd er nou als je toch doorgaat?
Train samen met je kind! Dit is een unieke ervaring om de band tussen ouder en kind te verstevigen!
Trainingskamp
Het Genwakai trainingskamp wordt elk jaar georganiseerd en is één van de hoogtepunten van het jaar. Het wordt altijd gehouden in één van de prachtige bossen in Nederland, waar iedereen samen en onder dezelfde omstandigheden serieus traint, eet en slaapt.
Tijdens het kamp wordt er fysiek hard getraind, maar wordt er ook tijd vrij gemaakt voor vragen over technieken en oefeningen die in de dojo niet zo lang behandeld kunnen worden, waardoor de leercurve omhoog schiet. Na het kamp zijn we vaak moe maar voldaan en heerst het gevoel van tevredenheid.
Het kamp begint op de vrijdagavond en eindigt zondag laat in de middag en tijdens dit kamp is men constant met karate bezig. Natuurlijk is er ook ruimte voor ontspanning, rust en tijd voor jezelf, om weer op te laden en bij te komen. Er zijn echter een aantal enthousiastelingen die ook op die momenten doorgaan met trainen.
Doordat de karateka zich een heel weekend onderdompelt in karate, leert deze de eigen fysieke en mentale grenzen kennen en ontdekt op deze wijze het succes van het gevecht tegen zichzelf.
Kampioenschappen
Elk jaar is er het moment dat de karateka zijn niveau kan testen en dat gebeurd tijdens de kampioenschappen. De opgedane kennis wat men in een jaar heeft opgebouwd kan men hier meten en testen om te kijken of de karateka stappen heeft gemaakt.
De kampioenschappen bestaan uit twee onderdelen t.w. kata en kumite.
Kata
Kata is een écht gevecht tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders. Het uitvoeren van een kata vergt opperste concentratie. De karateka moet daadwerkelijk de tegenstanders inbeelden en gaan voor uiterste perfectie in stand, techniek en vorm. Zonder deze intentie zullen er alleen maar loze bewegingen worden gemaakt en lijkt het meer op een dans. Het ultieme doel is dat bij een uitstekend uitgevoerde kata zelfs het publiek de tegenstanders kan inbeelden.
Kumite
Genwakai is een full-contact karate stijl die gebruik maakt van de bogu (beschermpak) om zo dicht mogelijk bij het ware budo te blijven. Met één techniek je tegenstander uit kunnen schakelen. Tijdens kumite is winnen of verliezen is niet belangrijk omdat tijdens kumite het echte gevecht zoveel als mogelijk wordt nagebootst. Het doel is om zo effectief mogelijke karate technieken toe te passen.
Het beschermpak dient ervoor dat u uw tegenstander wel vol kunt raken, maar geen nadelige fysieke gevolgen achterlaat.
Geschiedenis Genwakai
Op Okinawa was het niet toegestaan om wapens te dragen. Daarom begonnen ze eeuwenoude technieken te oefenen om zichzelf toch te kunnen verdedigen tegen de Chinezen op dat moment (15e eeuw). In de 17e eeuw werd Okinawa veroverd door een Japanse keizer. Er werd in kleine groepen getraind om niet op te vallen want er mochten nog steeds geen wapens gedragen worden. Daarom ontstonden verschillende vormen, shuri-te, naha-te en tomari-te vernoemd naar hun regio. Al deze stijlen werden onder de noemer okinawa-te bekend.
Okinawa had inmiddels de Japanse cultuur overgenomen en de technieken begonnen te veranderen. Gichin Funakoshi was één van de eerste die buiten Okinawa het Okinawa-te demonstreerde en mocht uiteindelijk op meerdere universiteiten dit lesgeven. Mede door de connectie met Jigoro Kano (oprichter van judo) en Hakudo Nakayama (master of sword) heeft Funakoshi budo geïmplementeerd in zijn vechtkunst, To-De (Chinese hand), en veranderde dit in kara-te (empty hand). Hij voegde er later ook do aan toe, karate-do, om budo te integreren en te laten zien dat het gaat om de weg naar perfectie.
Nippon Karatedo Genwakai vindt haar oorsprong in Gensei-ryu. Deze stijl werd omstreeks 1944 geïntroduceerd door Seiken Shukumine. Zijn topstudenten Tsugumasa Nangou en Tadaya Iwaya ontwikkelden hierna een meer wetenschappelijke stijl van karate, die zij Genwakai noemden (1962). In Nederland is Genwakai in de jaren ’70 geïntroduceerd door meerdere Japanse leraren. In Nederland is Genwakai meer dan 35 jaar onderwezen door Shihan Akio Kobayashi (7de dan) tot aan zijn overlijden in 2012. Hij gaf les bij de Amsterdamse Politie en in Alphen aan den Rijn.